Onze Tuinkamer !

zaterdag
27-02-2010
Werkdag 1.
De bouw van onze tuinkamer is begonnen. Het terras is onttegeld en uitgegraven. We hebben grote mazzel dat de grijper over het land van onze nieuwe buurman mocht want na alle sneeuw en regen van de afgelopen tijd was het een grote drassige, modderige bende. Uiteindelijk is het helemaal goed gelukt. De rozen staan nog en er ligt een mooie geul waar de fundering moet komen. Best wel spannend want al met al komt de buitenmuur slechts enkele tientallen centimeters vanaf de vijver, dat zijn we met het uittekenen even uit het oog verloren..... gelukkig is de vijverwand met het uitgraven sterk genoeg gebleken ! Straks dus wel over de brug naar het terras.
maandag
01-03-2010
werkdag 2.
Het grootste deel van ochtend bezig geweest met het leegzuigen van de zaterdagmiddag en zondag ontstane slotgracht. Daarna de bekisting in elkaar getimmerd en het betonijzer gelegd zodat morgen het beton gestort kan gaan worden. Nooit geweten dat er nog zoveel vereisten zijn voor het verankeren van het ijzer en leggen van de ondersteunende steentjes......
02-03-2010
werkdag 3.
Vandaag is het beton in de bekisting gestort. Pieter Bas heeft dus heel wat kruiwagens heen en weer gereden. Verder zijn er veel bouwspullen zoals bigbags zand, stenen, zakken specie, hout etc. gebracht. Helaas was Peter vergeten om het SD kaartje terug te stoppen in de fotocamera waardoor Marieke veel mooie maar helaas dus niet te tonen foto's heeft gemaakt. :-(
03-03-2010
werkdag 4.
Wat een mooie dag! De zon scheen en uit de wind was het heerlijk. Op dit soort dagen verlang je nog meer naar de serre. Gelukkig heeft Pieter Bas niet alleen van de zon genoten maar ook druk gemetseld. De fundering is dan ook klaar inmiddels.
04-03-2010 Helaas is er door Pieter Bas niets gedaan vandaag. Marieke is echter druk bezig om de kozijnen alvast goed in de verf te krijgen voor ze geplaatst worden.
05-03-2010
werkdag 5.
Vandaag heeft de installateur de hemelwater afvoer verlegd. Helaas heeft hij, in tegenstelling tot de verwachting de afvoerbuis onder het kraantje niet verlengd tot aan de hoek van de serre. Hierdoor heb ik nu geen mooie plek om een aansluiting te maken van de de drainage op het riool. Maandag zelf maar eens even proberen.
06-03-2010
werkdag 6.
Vandaag wordt de fundering aangevuld met zand. Tenminste dat is de planning. Het is namelijk nog steeds ontzettend nat dus het zal opnieuw wel weer een verschrikkelijke modderbende worden vandaag. En dat werd het ! De grondwerkers zijn echt niet blij. De graafmachine kwam er zelfs met hulp van zijn bak eigenlijk niet doorheen (hoorde ik 'm nu echt een paar mompelen dat hij dit nu eens geen leuke klus vond ???).
Maar goed, eenmaal op z'n plekje heeft hij alles rond de fundering volgestort, aangetrild en glad afgewerkt. Nu we toch bezig waren ook maar gelijk het nieuwe terras afgegraven, aangevuld en aangetrild. Kijk dat is mooi werk ! 
Maandag 08-03-2010
werkdag 7.
Gisteren was het opnieuw heerlijk weer dus Marieke heeft opnieuw veel binnen geschilderd :-( en ik ben veel buiten bezig geweest. Het zand van de tuinkamer alvast mooi vlak gemaakt en ook verder gegaan met de afgraving voor de houtsnippers. 
Vandaag zullen we de vloer voorbereiden. De tempex platen, de tegels, het betonijzer en de bekisting. Een en ander gaat als een speer dus Pieter Bas is rond lunchtijd klaar. Helaas heeft de Betoncentrale geen beton meer voor ons dus dat het storten van de vloer wordt morgen. Marieke is met de kids naar de tandarts dus ik kan mij vanmiddag richten op het aansluiten/neerleggen voor de buis voor de drainage. Als dat gebeurd is zal ik de gleuf weer dichtgooien zodat Pieter-Bas morgen gemakkelijker beton kan storten. Na de lunch begin ik meteen en zo tegen half 4 ben ik klaar. Precies op tijd want daar is Pieter-Bas weer, het beton wordt alsnog over 20 min. gebracht. Dit is pas werken blij dat ik morgen weer kan uitrusten :-) Er wordt heel wat afgezweet maar na vele zware kruiwagens ligt het er zo rond half 6 toch netjes in. 
  09-03-2010 Het cement mocht rustig drogen vandaag.
  10-03-2010
werkdag 8.
Vandaag is Pieter Bas begonnen met het stellen van het achterkozijn en het plakken van de binnenmuur. Verder is er een flinke gleuf in de achtermuur gezaagd (op de plek waar de isolatie aangebracht dient te worden.
  11-03-2010
werkdag 9.
Verder met de muren. Vandaag voor het eerst in onze nieuwe kamer gelopen. Toch wel vreemd omdat het zicht op de tuin erg veranderd. Ook begint nu de twijfel toe te slaan of we toch niet wat extra geld zullen uitgeven aan een lichtkoepel om zo ook het licht in de woonkamer te behouden. Vooralsnog maar even uitgesteld, eerst maar eens kijken als het dak erop ligt hoe het er uit ziet.
  vrijdag 12-03-2010
werkdag 10.
Vandaag heeft Pieter Bas tijdens een half dagje de binnenmuren verder afgemetseld en de latij (?) boven het raamkozijn gemaakt. s' Middags zouden de dakplaten gebracht worden maar die zijn niet gekomen. Maandag afwachten dus maar.
  maandag 15-03-2010
werkdag 11.
Gelukkig zijn de dakplaten en dakbalken alsnog gebracht.  Nadat een deel van het dak van de bijkeuken is verwijderd, ons prachtig gemetselde uitsteeksel is afgeslepen, 2 rijtjes dakpannen zijn verwijderd en de meeste dakbalken zijn geplaatst houden onze werkers het voor gezien. Gelijk hebben ze. Wat een regen. Niet leuk meer.  Voor de komende dagen is beter weer voorspeld. Dat is mooi.
Dinsdag 16-03-2010
werkdag 12.
Eindelijk weer droog. Vandaag zijn de dakbalken verder geplaatst, de dakplaten liggen er grotendeels op en ook zijn de voorbereidingen getroffen zodat de metselaar aan de slag kan. Nu deze platen er op liggen willen we eigenlijk toch maar wel een lichtstraat (of prisma). Hierdoor kunnen we het licht weer terug de kamer in krijgen. We hebben op Internet een mooie uitgezocht maar zijn ons ook bewust van de hoge extra kosten (hij is wel mooi :-)) en de extra warmte die we hiermee naar binnen halen.... Wordt vervolgd.
Woensdag 17-03-2010
werkdag 13.
De rest van de dakplaten zitten er ook op en een deel van de isolatie is aangebracht zodat de metselaar morgenochtend vroeg (als de stenen nog gebracht worden vanmiddag) aan de gang kan. Ook is nu het kleine kozijn geplaatst zodat de garage weer netjes leeg begint te raken (da's ook dan ook wel de enige plek want rond het gehele huis liggen bouwmaterialen. Ongelofelijk. Ben benieuwd hoe ze dat bij een stadse woning doen :-)
Donderdag 18-03-2010
werkdag 14.
De stenen zijn gisteren gebracht dus de metselaar was er vroeg en heeft lang en hard doorgewerkt. En dat is te zien !
Vrijdag 19-03-2010
werkdag 15.
Vandaag hebben Pieter Bas en de metselaar zich opnieuw op de buitenmuren gestort. Het wordt erg mooi. Het eerste oor is er ook al weer aangemetseld. Maandag en misschien dinsdagochtend nog en dan moet het metselwerk klaar zijn. Vandaag ook met de installateur alles doorgenomen. Hij zal vanaf a.s. donderdag het dak, de electra en de verwarming voor zijn rekening nemen.
Maandag 22-03-2010
werkdag 16.
De buitenzijde is klaar. De metselaar moet nog 1x kort langskomen om de vensterbanken te doen maar dat gebeurd later.  Vandaag hebben we het plan afgerond voor de houten lichtstraat. Als het deze lichtstraat wordt (de prijs weten we namelijk nog niet) wordt ie 2 meter lang en 1m breed. Er komen hardglazen ramen (4x) onder dezelfde hoek als het dak in. Lijkt me erg mooi.
Dinsdag 23-03-2010. Vandaag heeft PB een ander klusje.
Hij komt wat spullen brengen om de koof te maken en zal de stenenbende gaan opruimen. 
Ik heb 'm daar gisteravond alvast een beetje mee geholpen dus daar zal hij niet al te lang mee bezig zijn  :-)
Woensdag 24-03-2010
werkdag 17.
Vandaag is de koof getimmerd. Iedere avond opnieuw ziet het er weer mooier uit. Vandaag zijn ook de spullen voor de installateur/dakdekker gebracht. Ik heb vandaag het kladje met het lichtplan even verder uitgewerkt. Ongelofelijk hoeveel draadjes/lampjes/buisjes we er nu weer in hebben weten te stoppen.....
Donderdag 25-03-2010
werkdag 18.
De isolatieplaten zijn aangebracht op het dak, de randjes zijn getimmerd en de opstaande rand voor de, jawel , lichtstraat is ook gemaakt. Tegen het einde van de dag ligt ook de eerste laag dakbedekking er ook. 
Vrijdag 26-03-2010
werkdag 19.
De installateur is verder gegaan met de afwerking van het dak. Pieter Bas en Bert hebben de kunstof stroken ter grootte van een baksteen geplaatst net boven het dak. Dit voorkomt dat er kou van de buitenmuur naar binnen zal trekken. Ook zijn de loodslabben in de muur gezet. Dit moet allemaal even drogen en dan kan de installateur morgen de allerlaatste stukjes dakbedekking ook opplakken.
Zaterdag 27-03-2010
werkdag 19,5 :-)
De installateur is vanmorgen om 8 uur begonnen met het dak en heeft alvast de draadjes getrokken voor de buitenverlichting zodat Pieter Bas maandag direct verder kan met het aftimmeren van de koof.  Om 10 uur is hij klaar en zetten we nog even kort de laatste puntjes op de i voor wat betreft de lichtpunten, schakelaars, nieuwe electra groepen en wandcontactdozen.
Maandag 29-03-2010
werkdag 20
Vandaag ook een halve dag voor Bert & PB. Zij hebben de koof verder afgetimmerd en ook de latten boven het kozijn zijn aangebracht. De stucadoor is komen kijken en hij zal direct na de Pasen starten. De installateur zal dan ook tussen nu en volgende week dinsdag de leidingen moeten vrezen en de overige draden trekken. Dit zodat de gipsplaten tegen het plafond kunnen voor de stucadoor komt.
De glaszetter en de voeger komen hopelijk nog deze week.
Als de stucadoor klaar is en de dekvloer gestort is zal de serre worden afgewerkt worden met Spac. De komende weekenden zijn we druk maar we moeten toch nog maar even wat tijd maken om plavuizen te gaan uitzoeken......
Dinsdag 30-03-2010 Vandaag geen activiteiten.
Woensdag 31-03-2010 Vandaag geen activiteiten.
Donderdag
01-04-2010
Vandaag geen activiteiten.
Vrijdag 02-04-2010
werkdag 21
De installateur heeft vandaag de buizen gefreesd en er in gezet voor de electra en ook de verwarmingsbuizen liggen op de vloer. Het echt trekken van de draden en het aansluiten van de verwarming gebeurd later maar nu kan in ieder geval direct na de pasen de dekvloer erin. Ook zijn de overige kleine zaken ter voorbereiding op de stucadoor alvast in orde gemaakt (oude hemelwaterafvoer verwijderd, oude buitenlampjes verwijderd, etc)
Zaterdag 03-04-2010
werkdag 22
Vandaag is de voeger geweest. In een kleine 4 uur was alles gedaan. Het ziet er erg mooi uit. De voeg is echter nog nat dus voor het uiteindelijke resultaat moeten we nog even wachten.
Maandag 05-04-2010 Geen bouw activiteiten: Pinksteren.
Dinsdag
06-04-2010
werkdag 23
De stucadoor is begonnen met het stuccen (?) van de wanden. Erg mooi want nu ziet het er al direct niet meer uit als een buitenmuur.
Woensdag 07-04-2010
werkdag 24
Vandaag is de stucadoor verder gegaan en 's middags is ook Pieter Bas weer geweest. Nu zijn alle muren gestuct en is het plafond voorzien van de gipsplaten.  De foto's volgen waarschijnlijk morgen.
Donderdag 08-04-2010 Vandaag geen activiteiten
Vrijdag 09-04-2010
werkdag 25
De stucadoor is met Bert druk bezig geweest om de dekvloer te storten. Het leek me mooi om vanuit de woonkamer een foto te maken. Zo gezegd, zo gedaan maar helaas begreep Aira het "blijf" commando nog niet geheel en dus hadden we prachtige hondepootjes in onze serre vloer. Leuk maar toch maar weggehaald...... Wel een beetje jammer dat, om een te snelle droging te voorkomen, de tuinkamer is afgedicht met een oranje dekzeil. Nu zien we niets meer.
Maandag 12-04-2010 Vandaag geen activiteit. We zijn van het weekend wel geschrokken. Nu de voeg droog is valt duidelijk op dat deze wel erg licht geel (bijna wit) is ten opzichte van de woning. We waren er al voor gewaarschuwd dat de voeg nooit helemaal gelijk zou worden aan het huis maar beter dan dit moet echt kunnen !  Hier moet de voeger echt nog naar kijken. 
Dinsdag 13-04-2010
werkdag 26
Vanmorgen heeft de stucadoor het plafond glad gemaakt en heeft de dekvloer nog wat bevochtigd.
Woensdag 14-04-2010
werkdag 27
Vanmiddag is de glaszetter geweest. Helaas is nog niet al het glas gezet. Zo worden de grote ramen naast de deuren waarschijnlijk vrijdag geleverd en was 1 van de 3 grote ramen net iets te groot.  Hij zal dus nog een keertje terugkomen. Dat moest toch al want deze week is het glas besteld voor de lichtstraat en dat zal pas over zo'n 7 tot 14 dagen geleverd worden.  De glas in lood ramen maken het erg mooi !!
Ook hier zie je verschil met de overige ramen maar dit valt verder niet echt op. Het lood van de nieuwe ramen is meer zwart dan zilver.
Donderdag 15-04-2010 Werkdag 28 Pieter Bas en Bert zijn druk in de weer geweest met het plaatsen van de lichtstraat , het voorbereiden (toch??) van de vensterbank en een aantal kleine klussen op het dak (afslijpen dakpannen, stukje zink plaatsen, etc, etc. nu is het wachten op de glaszetter waarna de stucadoor verder kan en na de stucadoor komt de installateur weer. Gezien het mooie weer kan het ons niet snel genoeg gaan !

 

Vrijdag 16-04-2010 geen activiteit
Maandag 19-04-2010
werkdag 29
geen activiteit...... tot vanavond. De glaszetter heeft nog even snel de grote ruiten naast de serredeuren en de ontbrekende grote ruit geplaatst. Op de lichtstraat na is de serre nu dus wind en waterdicht !!!!!!!
Dinsdag & woensdag  Geen activiteiten. Het wachten is op de stucadoor.
Donderdag 22-04-2010 Pieter Bas & Bert zijn langsgeweest om de meeste rommel op te ruimen. We kunnen het weekend dus aan de slag met het gras (en de houtsnippers)
Vrijdag
23-04-2010
Geen activiteit.
Maandag 26-04-2010
werkdag 30
Vandaag heeft de stucadoor het spacwerk aangebracht. Het is erg mooi geworden. Ook Pieter Bas gesproken. De vloertegels komen nl aanstaande donderdag en om wat tijd te besparen hebben we besloten om deze te laten leggen. Pieter Bas gaat dit zelf doen dus dat is helemaal goed. Verder hopen we nu dat de installateur eerdaags ook komt want dan zou de kamer (op de lichtstraat en de vensterbanken na) nog voor de vakantie af zijn !!
Donderdag 29-04-2010
werkdag 31
De afgelopen dagen is er niets gebeurd maar vandaag is de lichtstraat geplaatst door de glaszetter en Pieter Bas. Ook hebben we de vensterbank uitgezocht op basis van wat proefstukjes natuursteen. De planning is nu dat wij druk gaan schilderen en dat daarna de installateur (a.s. woensdag) de dakrand, de verlichting en de verwarming komt afmaken. Vandaag zijn de vloertegels ook gebracht dus Pieter Bas kan na het weekend (en na de installateur?) aan de gang. Waarschijnlijk kunnen we dus na onze vakantie de tuinkamer gaan inrichten. Super ! 
Vrijdag 06-05-2010
werkdag 32
Vandaag is de installateur bezig geweest om de electra, verwarming en de zinken- dakrand en hemelwaterafvoer. Omdat we morgen op vakantie gaan kan Marieke er helaas niet bij zijn als Douwe klaar is. Geen foto's en wachten tot na de vakantie om te zien hoe het is geworden...... .  
Vrijdag 13-05-2010
werkdag 33
Super nieuwsgierig thuisgekomen van vakantie. Iedereen heeft zich aan zijn afspraken gehouden !
Het electra werkt, de kachel hangt, de vloertegels zitten erin en ze zijn zoals gevraagd antraciet gevoegd. Verder zijn de zinken afvoerpijpen en de dakrand netjes gemaakt dus op de vensterbanken en op enig schilderwerk na is het nu echt af !!!!!!!